Solid Waste Management and Biogas Feasibility in Kigali, Rwanda
Rwanda’s capital Kigali has a reputation for being the cleanest city in Africa. Despite Kigali outperforming its neighboring capitals over the last decade with significant progress in waste collection coverage, Solid Waste Management (SWM) remains a key focus area for improvement.
Skyfallsmodellering i Fluidit Storm och MIKE+– En jämförande studie av de två programvarorna
Denna studie presenterar en jämförande analys av skyfallsmodelleringsprogrammen MIKE+ och Fluidit Storm,
med fokus på deras hydrauliska resultat, ekvationer och numeriska lösningar.
Attached algal vegetation and expected effects by a reduced water discharge with the River Ammerån as an example
Syftet med studien var att beskriva algfloran i Ammerån, ett biflöde till Indalsälven, och diskutera möjliga effekter av ett reducerat flöde. Anledningen var att vattenkraftsindustrin hade då (mitten av 1980-talet) föreslagit en överledning av vatten från de nedre delarna av Ammerån till Indalsälven för att öka uttaget av elenergi.
Bolmentunnelbygget 50-årsjubilerar
Anläggningsentreprenaden för den cirka 80 kilometer långa råvattentunneln från Bolmen för att säkra dricksvattenförsörjningen i Skåne började i maj 1975. I denna artikel redovisas några förhållanden inför byggstarten tillsammans med hur den politiska och ekonomiska processen för att genomföra tunnelbygget hade utvecklats inför byggstarten.
Vatteninfrastruktur för livsmedelsproduktion under press
På senare år har betydelsen av en fungerande vatteninfrastruktur för livsmedelsproduktion blivit tydlig. Extremväder med för lite och för mycket vatten har orsakat skördeskador för 10 till 15 miljarder kronor de senaste åren. Vattenrelaterade skördeskador blir därför en fråga för landets livsmedelsberedskap och för lantbrukets egen del är det på lång sikt ekonomiskt omöjligt med så stora skördeskador. För att motverka problemen behöver det bland annat täckdikas mer och det behöver anläggas fler bevattningsdammar.
Smarta fördröjningsmagasin för återbruk ochfördröjning av dagvatten i Sverige
I samband med klimatförändringar och förändrade regnmönster blir utvecklingen av resilienta dagvattensystem avgörande för att säkerställa hållbara samhällen. I ett kandidatarbete våren 2024 undersöktes behovet, potentialen och nyttan av smarta fördröjningsmagasin för magasinering och återbruk av dagvatten i Sverige, med fokus på deras praktiska implementerbarhet.
Fosfor från små avlopp – kan vi bedöma markretentionen?
I Sverige förlitar sig cirka 1 miljon människor på enskilda avloppsanläggningar för att rena avloppsvatten. Ofta sker detta i markbaserade system bestående av en slamavskiljare följt av infiltration i sandigt jordmaterial.